Julstjärnor del 1

Idag har vi gjort degen för att baka julstjärnorna och tänkte lägga ut receptet och lite bilder. Men det är en del moment som man ska göra innan degen är färdig, så det här är bara början och andra delen får jag lägga ut imorgon 🙂

Julstjärnor, ingredienserna

1 kg vetemjöl
1 kg smör eller margarin (men i degen ska man ta 1/3 del och spara resten så återkommer jag till det)
4 dl kallt vatten
1 msk konjak eller ättika
Smöret ska inte smältas, den ska vara rums tempererad. Sen är det bara att börja blanda ihop det och blandas snabbt, för degen ska inte bli seg. L visar hur det ska va 😉
Efter att degen är färdig ska man ställa den in i kylen och ska vara i kylen minst ca 3-4 timmar, men oftast har man den i kylen över natten. Jag hade den i kylen ca 3 timmar och sen ska man kavla ut degen till att den kanske är ca halv cm tjock, på ett ungefär.

När man har kavlat degen så tar man fram den rumstempererad smöret och brer ut smöret på  2/3 av degen. Det ska bres ut tunt och jämt. När du har gjort det så viker du in 1/3 del av degen som inte har smör. Alltså såhär:

När du gjort det  så viker du den delen var du har smör och lägger den över den första vikta delen, att det ser ut såhär:

 

 

 

 

När du har gjort det så kavlar du ut det igen och gör exakt samma sak tills att resten av smöret är slut. När du har kavlat ut sista gången efter sista smöret så är det bara vika ihop degen och lägga den in i kylen tills nästa dag.

Hoppas ni förstod vad jag menade, rätt svårt att förklara. Men fortsätter imorgon med bakande och tar foton allt eftersom och lägger ut det och förklarar hur man gör dom. Ska försöka förklara så gott jag kan 🙂

Annonser

~ av micorazoon på 12 december 2010.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: