Medicinsk behandling

Nu i denna inlägg tänkte jag berätta om behandling för ledgångsreumatism.

Idag finns det inga mediciner som botar sjukdomen, men finns många mediciner som kan minska ledinflammationen och även förhindra att leden förstörs inte lika mycket som det gjorde när jag fick diagnosen. Det man strävar efter är ju att man har mindre smärta och att man har bra rörlighet och bra livskvalitet.

Det som är väldigt viktigt tycker jag att man har bra samarbete mellan alla blandade som tex. patienten och hans/hennes familj och sjukvården. Jag tycker det är viktigt och självklart för mig i alla fall att man har en reumatolog du litar på och likadant gäller även andra läkare som ortoped, handkirurg, sjukgymnast, arbetsterapeut m.fl.

Som jag sa här i denna inlägg att man strävar efter minska ledinflammationen och om det är möjligt så stoppa sjukdomsutvecklingen på det sättet att lederna inte förstörs. Det man oftast ger som först är en inflammationsdämpande medicin, kallas för NSAID-preparat som är förkortad från non steroidal anti-inflammatory drugs (icke-steroida antiinflammatoriska och smärtstillande medel). Samt att man ger lokalbehandling med kortisoninjektioner i dom leder som behövs.

I flera av personerna som är drabbade får bl.a. metotrexat vilket är ett cellgift och i samband med metotrexat ger man även en TNF-hämmande medicin. Vad är TNF, TNF-alfa och TNF-hämmare???

Kroppens immunsystem består av olika sorters blodceller som cirkulerar med blodet och vävnader, dom ska skydda kroppen. Cellerna ”pratar med varandra” med olika signalämnen så kallad cytokiner. Ett av dessa signalämnen är TNF som kallas även för TNF-alfa. Det är en av dom första signalämnen som produceras när kroppen har inflammation och den ”sparkar igång” produktionen av andra signalämnen.

Tar ett exemplar som en läkare sa: ”TNF kan liknas vid en liten snöboll, som när den börjat rulla blir en stor snöboll, som inte går att stoppa”. När TNF tar en sådan viktig central roll i kroppen och som aktiveras ”felaktigt”, har man kommit fram med mediciner som aktivt bromsar och hämmar effekten. Dom medicinerna kallas för TNF-hämmare eller TNF-blockerare. Några av dom medicinerna heter: Enbrel, Humira och Remicade. Det finns en ny medicin som heter RoActemra och den verkar på ett annat sätt, kan berätta om det i ett annat inlägg.

 

 

 

Annonser

~ av micorazoon på 15 december 2010.

2 svar to “Medicinsk behandling”

  1. Min lillasyster som bara är 13 år har den sjukdomen =/

    • Om du har några frågor eller något du undrar så är det bara att fråga. Hjälper gärna till om jag kan.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: