Upp dagen efter

Dagen efter operationen ska man oftast stiga upp och träna eller det beror vad man opererar. Men tex. höftprotes operation som jag gjorde så stiger man upp dagen efter för att komma igång rätt fort med musklerna bl.a. Men man börjar med att sjukgymnasten kollar rörligheten och testar om jag kan lufta benet rakt upp i luften.

Det är för att kolla att man hittar musklerna och ser hur det ser ut, för om vi säger att du inte klarar av att lufta benet upp en bit så vill man inte oftast låta patienterna ställa sig upp då. Varför får eller ska man inte göra det?? Det är nämligen en test för om du INTE kan lufta benet så kan man oftast inte ställa sig på benet för då viker benet undan och det är verkligen INTE bra efter en operation.

Ifall du klarar av testet så ska man ställa sig upp, men man börjar först att sätta sig upp vid sängkanten en liten stund för det snurrar till en del. När det har slutat snurra så hjälper sjukgymnasten och en sköterska dig upp och stå. Varför är dom två under dom första dagarna?

Det är att dom kan snabbt ta tag i dig ifall att dina ben inte skulle hålla dig upp, så det är en säkerhet. När du har stått en stund och det känns ok, så är det bara att ta några steg och sen tillbaka till sängen igen. Kan ju säga att man blir helt slut efter att man varit uppe och fast det är i några minuter, det tar ju en hel del för kroppen efter en narkos och operation, smärta och mediciner på det.

Jag står för första gången dagen efter operationen och tog ett par steg! 🙂

Annonser

~ av micorazoon på 09 augusti 2011.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: